FACSIMILE

Heidelberg 1868 Apr. 22.

Kedves atyám!

Hogy Triestbe nem mentem Jolán utján tudod; talán okosabb volt, mindenesetre az akkor midõn még 22-én dolgozhatni reménylettem, mely nagyon épületes tervem azonban mindenféle ács mesterek, lakatosok s suroló asszonyokon szenvedt hajótörést, kik a laboratoriumot csak 25 v. 26ikára teszik számos javitásokkal újra használhatóvá.

E nehány napot magánytanulás, különösen pedig a 19ik század vegyészeinél oly fontos szerepet játszó üveg fújás titkainak ellesésére nagyon jól felhasználhatom. E mûvészet iszákos professora azt találja hogy nagy talentummal rendelkezem.

Heidelberg megegyezõ véleményünk szerint talán a legköltõibb városka, s e városka most legszebb napjait éli - fái zöldelnek, virágoznak, madárkái énekelnek, s még lakosai is különösen megelégedett arczczal sütköröznek a még kellemes melegségû nap aranysugaraiban; meg van itt minden külsõ kelléke a boldogságnak, s magával hozza ez talán a belsõt is.

Lakásom egy oldalról a hegyek más oldalról viruló kertekre bir kilátással; tulajdonitsd e körülménynek a "még kellemes melegségû nap aranysugarait".

Boglárról Pragerhofon, Bécsen át ide vezetõ utam nem sok feljegyzésre méltót foglal magában.

Münchenben álltam meg egy napig Keletyt1 meglátogattam s az estét hazánkfiai Litzenmeyerünk2, Wekr??3, Benczúrunk4 körében töltöttem; derék jó emberek; de úgy hiszem már csak félig meddig németek fognak maradni.

Kérlek nefelejtsd el Keletynek a kivánt iratot megküldeni mellyel magát mint a kormány részérõl kiküldött müvész igazolhatja.

Nagy képe mely befejezéséhez közel áll nekem nagyon tetszik - egész ambitiója most abban összpontosul, hogy e munkája által téged talentumáról meggyõzzön.

Isten veled papám, megyek a Kaderstuhlra5 arcomat a már már lemenõ nap utólsó biborsugaraiban fürösztendõ.

Csókolom mamát s testvéreimet

ELoránd


Eötvös József levele Keleti Gusztávnak az 1860-as évek elején:

"Senki sem látja át a történelmi festészet fontosságát nálamnál inkább, sõt meg vagyok gyõzõdve, hogyha valaha magyar festészet lesz, az a történeti fesztészethez fog tartozni. Nemzetünk géniusza, mint mindenütt, úgy a mûvészeti körben is a patrisztikus irányt fogja követni"

1 Kelety - Keleti Gusztáv festõmûvész, (1834-1902) A magántanuló gyermek Lorándnak házitanítója. A nemzeti érzésû romantikus tájképfestészet elsõ képviselõje. Kiegyezés korának nagy hatalmú mûvészpolitikusa

2 Litzenmeyer - Liezen Mayer Sándor (1839-98) Festõ, Piloty tanítványa, a müncheni Akadémia tanára, Mûve: Magyarországi Szt. Erzsébet

3 Wekr?? - Wagner Sándor? (1838-1919) 1859: Dugonics Titusz, Piloty tanítvány, müncheni Akadémia tanára lesz

4 Benczúr - Benczúr Gyula (1844-1920) történeti és arcképfestõ, 1861-tõl Münchenben tanul, 1865-tõl Piloty tanítványa. Eötvös J. által kiírt történelmi festménypályázaton "Vajk megkeresztelése" c. tervével I. díjat nyer.

5 Kaderstuhl - 568 m magas Königsstuhl, melynek erdõkkel borított északi lejtõjén van a Schloss - a várkastély


Vissza az "Eötvös Loránd és Eötvös József levelezése" c. lapra